„Biologia bez tajemnic” – rzeżucha i sok jabłkowy

       Na procesy życiowe roślin wpływa wiele czynników środowiska. Procesem szczególnie wrażliwym na warunki zewnętrzne jest kiełkowanie nasion. Determinują go temperatura, woda, dostępność tlenu oraz skład chemiczny i pH roztworu glebowego.

       Podczas naszego doświadczenia sprawdzaliśmy czy zmiana składu chemicznego i pH roztworu wpływa na kiełkowanie nasion rzeżuchy. W tym celu wysieliśmy nasiona na podłoże zwilżone wodą (próba kontrolna) i sokiem jabłkowym (próba badawcza). Postawiliśmy hipotezę, że sok z jabłek zmienia pH podłoża, co może wpłynąć na zahamowanie kiełkowania nasion rzeżuchy.

       Uzyskane wyniki udokumentowaliśmy w postaci tabelki i wykresu. Ich analiza pozwoliła nam stwierdzić, że sok z jabłek zahamował kiełkowanie nasion rzeżuchy. W ten sposób udowodniliśmy wpływ składu chemicznego podłoża na procesy życiowe roślin.







































Zespół Szkół im. Integracji Europejskiej w Nowym Mieście
ul. Ciechanowska 15, 09-120 Nowe Miasto, tel.: 23 661 40 09, e-mail: szkola_nowe_miasto@wp.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że akceptują Państwo otrzymywanie cookies. W dowolnej chwili możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies.