„Biologia bez tajemnic” – smak i węch

       Za odbiór bodźców płynących zarówno z otoczenia, jak i z wewnątrz organizmu odpowiadają wyspecjalizowane komórki zwane receptorami. Bodźce chemiczne są odbierane przez komórki zwane chemoreceptorami. Do chemoreceptorów zaliczamy komórki znajdujące się w jamie ustnej i nosowej człowieka. Tworzą one narząd smaku i węchu.

U wielu zwierząt receptory węchu i smaku współdziałają ze sobą. Podczas przeprowadzonego przez nas doświadczenia chcieliśmy sprawdzić, czy receptory te współdziałają również u ludzi.

Próbę kontrolną doświadczenia stanowili uczniowie, którzy mając zasłonięte oczy identyfikowali pokarm za pomocą węchu i smaku. W tym przypadku żaden z uczniów nie miał problemu z określeniem rodzaju pokarmu. Próby badawcze polegały na identyfikacji pokarmu tylko przy udziale narządu węchu lub tylko przy udziale narządu smaku. Podczas tych prób pojawiły się problemy, nie wszystkim osobom udało się bezbłędnie rozpoznać pokarm. Na podstawie analizy wyników ustaliliśmy, że receptory smaku i węchu człowieka współdziałają ze sobą. Wzajemne powiązania między tymi narządami możemy obserwować również w życiu codziennym. Podczas silnego kataru, gdy mamy częściowo wyłączony węch, odczuwanie smaków spożywanych pokarmów jest również zaburzone.









































Zespół Szkół im. Integracji Europejskiej w Nowym Mieście
ul. Ciechanowska 15, 09-120 Nowe Miasto, tel.: 23 661 40 09, e-mail: szkola_nowe_miasto@wp.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że akceptują Państwo otrzymywanie cookies. W dowolnej chwili możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies.